-->
De Groene Baten Planner is een rekenmodel van het RIVM dat de verwachte maatschappelijk baten van het toevoegen van groen in een gebied berekent. Het model rekent dit door op zestien verschillende indicatoren. Met de nieuwe demo van de Groene Baten Planner kan iedereen die werkt aan stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling de gezondheidsvoordelen van meer groen in de wijk laten berekenen.
Voor de pilot van de Groene Baten Planner (GBP) heeft de DKH GSL dit model gekoppeld aan een digitale kopie van de gemeente Amersfoort (Digital Twin). Met een Digital Twin omgeving van de wijk Shuilenburg kon DKH GSL het effect van verschillende groenscenario’s berekenen. Met deze pilot heeft de DKH GSL laten zien dat Digital Twins nuttig kunnen zijn om het effect van groen op luchtkwaliteit, hittestress en waterberging te berekenen. De GBP is dus een bruikbare tool voor het bevorderen van gezond stedelijk leven.
Voor de demo van de GBP zijn er berekeningen gemaakt voor de herontwikkeling van de Amersfoortse wijk Liendert. In het interview hieronder vertelt Anne Dullemond, directeur van StrateGis, over hoe de GBP kan helpen om beslissingen in het planproces beter te onderbouwen. In de verkennende fase van ruimtelijke planvorming kunnen de verschillende toekomstscenario’s met groene maatregelen met elkaar worden vergeleken. Op die manier kan er een plan worden gemaakt voor een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving.
Werk je in de stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling en wil je de Groene Baten Planner zelf uittesten? Probeer dan de demo uit die te vinden is op de website hieronder. Met de demo kan je laagdrempelig ervaren wat er mogelijk is met de Groene Baten Planner.
Ben je een platformontwikkelaar en wil je zelf de GBP integreren op een nieuw platvorm? Vraag dan de API aan via het formulier op de pagina.
Meer informatie Groene Baten Planner
De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.
Lees meer