Webinars terugkijken over Gezond Stedelijk Leven

Webinars terugkijken over Gezond Stedelijk Leven

16 juni 2025

Dit voorjaar vonden het DKH GSL webinar ‘ Samen maakt Gezonder’ en RIVM en TNO webinar  ‘Indicatoren voor Gezonde Leefomging’ (deel 2) plaats.  We delen graag een korte samenvatting van deze interessante webinars. Beide zijn overigens terug te kijken mocht je ze hebben gemist. 

 

DKH GSL webinar ‘Samen maakt Gezonder’

Op 23 april spraken verschillende experts (vanuit Heijmans en de gemeente Utrecht) uit de praktijk over  de sociale component van nieuwbouwijken. Mooie voorbeelden die samen een beeld schetsen hoe sociale cohesie en welzijn van een buurt kunnen worden bevorderd vanuit ruimtelijke ontwikkeling.

Stijn Tholhuijsen van bouwbedrijf Heijmans sprak  over Maanwijk in Leusden ''Een wijk die verbinding brengt”. Hij  vertelde dat in het project verbinding met elkaar, met de natuur, met technologie, en met de toekomst centraal staat. Dit is terug te zien in tastbare dingen, zoals gemeenschappelijke binnentuinen,  lage erfscheidingen tussen de tuinen, en in de organisatie en wijze van besluitvorming. Zo werden de toekomstige bewoners gevraagd mee te denken over de inrichting van de wijk. Met een grappige anekdote werd duidelijk dat dit proces belangrijk is: hoewel een moestuin vaak als de heilige graal wordt gezien voor het opbouwen van gemeenschapszin, wilde deze bewonersgroep het expliciet niet, omdat het te bewerkelijk is! Een buurtschuur kwam er wel. Dit is een plek geworden waar bewoners o.a. (kinder)feestjes kunnen organsieren, gereedschap lenen en pakketjes kunnen ophalen.

Vergelijkbare ervaringen kwamen uit het verhaal van Martin Chaigneau, van de gemeente Utrecht over sociale nieuwbouwbuurten. Iedereen kent de prachtige impressietekeningen met spelende kinderen en pratende buren in een bloeiende tuin, maar de werkelijkheid is minder mooi. Het probleem waar de gemeente zich om bekommert is dat in nieuwe buurten (10-15 jaar) juist sprake is van lage sociale cohesie, zelfs conflict en eenzaamheid. Het idee ontstond daarom om in de eerste 2-3 jaar sterker aanwezig te zijn om de wijk meer in verbinding te brengen, denk aan (sportieve) buurt activiteiten, ontmoetingsplekken en moestuinen. Dit is allereerst uitgeprobeerd in de wijk Leeuwesteyn. Met het rapport ' stenen maken nog geen buurt'' (nog in conceptversie) geeft de gemeente handvaten om de sociale component te integreren in toekomstige gebiedsontwikkeling.

In Cartesius, een nieuwbouwwijk in Utrecht werd er ook ingezet op sociale cohesie waarbij er voortgebouwd werd op de geleerde lessen in Leeuwesteyn. Communitymanager vanuit Wijkbureau West(ZonMW), Delilah Sarmo, gaf een inkijkje in het proces van overleggen en gesprekken hoe de agenda met sociale activiteiten wordt vormgegeven. Leuke voorbeelden werden genoemd zoals een kerstborrel, buurtfeest en kookclubjes. Ook werd er een actieve whatsapp-community waarin allerlei subgroepen ontstonden, voor bijvoorbeeld het oppassen van een huisdier of een fietsclubje. In deze groep bewoners was er wél interesse voor een moestuin met maar liefst 60 leden (van de 300 bewoners).

Heb je interesse en wil je meer weten? Klik hier om de webinar terug te kijken Of neem contact op met Rosalie Hegeman van UMC Utrecht. Zij is als living lab manager nauw betrokken bij veel van deze wijken.


Webinar ‘Indicatoren voor een Gezonde Leefomgeving’ (deel 2)

Op 26 maart gaven het RIVM en TNO samen een webinar over de basisset indicatoren voor een Gezonde Leefomgeving. Met ruim 90 aanwezigen en grote belangstelling was dit een succes. Het webinar bouwde voort op een eerdere sessie waarin de behoefte aan een basisset indicatoren voor een gezonde leefomgeving werd besproken. Het doel tijdens dit webinar was om te reflecteren op de ontwikkelde basisset, de toepassing hiervan en de bijbehorende producten. 

Bekijk hier het webinar. 

Heb je een vraag? Neem dan contact op met Milou van Muijden.

 

Deel deze pagina:


Onafhankelijk en open platform

Onafhankelijk en open platform

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.

Lees meer
Volg ons op LinkedinVolg ons op YouTube
Partners