Studenten brengen kwaliteit leefomgeving Rhapsody in West in kaart

Studenten brengen kwaliteit leefomgeving Rhapsody in West in kaart

27 januari 2022

In 2019 werd in de Kolenkitbuurt in Amsterdam West, pal naast de ringweg A10, een energieneutraal woningbouwcomplex met 239 appartementen opgeleverd: Rhapsody in West. Bij de ontwerp- en conceptfase waren zowel Tangram Architekten als onze partner Urban Sync betrokken.

Volgens de vakjury van de SIG award, die in 2021 de award uitreikte aan dit project, is het een, vooral voor die tijd, bijzondere mix van duurzaamheid, sociale inclusie en relevantie voor verdichtingsopgaven in andere steden. 

Landelijk dashboard op wijkniveau

In opdracht van de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven en onder begeleiding van Urban Sync, HU, RIVM en Tangram architecten, hebben vier Master studenten van MSc MADE vervolgens gedurende vier maanden gekeken naar de kwaliteit van de leefomgeving en de omliggende wijk de Kolenkitbuurt. In hoeverre heeft Rhapsody invloed (gehad) op de leefomgeving in de rest van de Kolenkitbuurt?

Daarnaast zijn de studenten aan de slag gegaan met het bouwen van een (landelijk) dashboard op wijkniveau: hoe maak je iets landelijk beschikbaar dat tegelijkertijd waardevolle inzichten geeft op wijkniveau. Welke inzichten uit de het project kunnen we meenemen voor toekomstige projecten? 

De inzichten en aanbevelingen uit hun eindpresentatie, die bijdragen aan het opbouwen van de evidence base van gezonde ontwerpprincipes, worden te zijner tijd door de Data- en Kennishub gedeeld. Al nieuwsgierig? Neem een kijkje op de website van de studenten.

 

Deel deze pagina:


Onafhankelijk en open platform

Onafhankelijk en open platform

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.

Lees meer
Volg ons op LinkedinVolg ons op YouTube
Partners