Samen Meten Utrecht nieuw communityplatform voor inwoners die leefomgeving in kaart brengen

Samen Meten Utrecht nieuw communityplatform voor inwoners die leefomgeving in kaart brengen

9 december 2021

Steeds meer inwoners van de provincie Utrecht verrichten in hun eigen omgeving metingen met sensoren. Citizen science, zoals dat heet, is sinds een aantal jaren erg populair. Vanaf nu is er een nieuw platform dat al deze initiatieven in de provincie Utrecht samenbrengt: Samen Meten Utrecht.

Samen Meten Utrecht heeft als doel om inwoners die meedoen in meetprojecten en metingen verrichten in hun eigen leefomgeving, beter te informeren en te ondersteunen. In de provincie Utrecht is al een aantal meetprojecten actief. Zo zijn er Snuffelfietsers , die met een sensor op de fiets de luchtkwaliteit meten. Maar er zijn ook inwoners die deelnemers aan project Telraam en vanuit huis verkeerstellingen doen met behulp van een sensor.

Het platform gaat inzicht geven in deze initiatieven en hun resultaten, maar is ook een uitnodiging voor andere communities of burgerwetenschappers om aan te sluiten. De komende jaren wordt Samen Meten Utrecht verder uitgebouwd tot een communityplatform voor en door inwoners die metingen in hun leefomgeving verrichten. 

Samen Meten Utrecht wordt ondersteunt door de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven. Het communitymanagement en de ondersteuning bij meetprojecten wordt verzorgd door Natuur en Milieufederatie Utrecht en het Milieucentrum Utrecht.

Ben je benieuwd geworden wat er allemaal gebeurt in de provincie Utrecht? Of wil je misschien zelf meedoen? Neem dan een kijkje op www.samenmetenutrecht.nl.

 

Deel deze pagina:


Onafhankelijk en open platform

Onafhankelijk en open platform

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.

Lees meer
Volg ons op LinkedinVolg ons op YouTube
Partners