Rhapsody winnaar SKG award voor duurzame gebiedsontwikkeling 2021

Rhapsody winnaar SKG award voor duurzame gebiedsontwikkeling 2021

31 maart 2021

Rhapsody winnaar SKG award

Rhapsody in Amsterdam en Proeftuin Erasmusveld in Den Haag zijn beide winnaar van de SKG Award 2021. De SKG Award is de Nederlandse prijs voor een bijzonder initiatief in duurzame gebiedsontwikkeling, die vandaag is uitgereikt tijdens een online-versie van het jaarcongres van de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling.

De vakjury prijst met haar keuze twee totaal verschillende duurzame gebiedsontwikkelingen. Voor Rhapsody geldt dat dit verdichtingsproject in Amsterdam “getuigt van een moedige aanpak”. Niet alleen is het gelukt om omgevingskwaliteit toe te voegen pal naast de ringweg A10, ten tijde van de ontwikkeling van Rhapsody stond de Kolenkitbuurt bekend als ‘slechtste wijk van Nederland’. “Om vanuit de crisisperiode op deze plek met zo’n integraal sociaal plan te durven ontwikkelen, inclusief private financiering, is volgens de jury een voorbeeld van inventief ondernemerslef.” 

Bovendien prijst de jury, onder leiding van hoogleraar gebiedsontwikkeling Co Verdaas het in 2019 opgeleverde Rhapsody naar ontwerp van Tangram Architekten, voor “een, vooral voor die tijd, bijzondere mix van duurzaamheid, sociale inclusie en relevantie voor verdichtingsopgaven in andere steden.” 

Stimuleren gebiedsontwikkeling
Het is de tweede keer dat de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling (SKG) de SKG Award en de publieksprijs uitreikt aan een bijzonder initiatief in duurzame gebiedsontwikkeling. Hiermee willen SKG en de Leerstoel Gebiedsontwikkeling van de TU Delft de kwaliteit van gebiedsontwikkeling in Nederland waarderen en stimuleren. De winnaars mogen een bedrag besteden aan een nieuw duurzaam initiatief.

De vakjury bestond dit jaar uit Co Verdaas (TU Delft - voorzitter), Matthijs Bouw (One Architecture), Gerhard van den Top (Waterschap AGV) en Nicole Maarsen (Achmea Vastgoed).

 

Deel deze pagina:


Onafhankelijk en open platform

Onafhankelijk en open platform

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.

Lees meer
Volg ons op LinkedinVolg ons op YouTube
Partners