-->
23 juli 2021
Al fietsend meet de Utrechtse ‘snuffelfiets’ hoeveel fijnstof er in de lucht zit. Eind 2020 eindigde de eerste fase. Wat zijn de resultaten van anderhalf jaar meten?
Ruim 550 inwoners van de provincie Utrecht deden als vrijwilliger mee aan de eerste fase van het project ‘Snuffelfiets’. Met een sensor op hun fiets verzamelden ze de data. En met succes! In 2020 zijn er meer dan 20 miljoen metingen gedaan dankzij de Snuffelfietsers. Deze metingen zijn nu voor het eerst geanalyseerd door onderzoekers van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Environmental Research and Public Health.
In de metingen is terug te zien dat het écht uitmaakt of je langs een drukke of juist een rustige weg fietst. Gemiddeld worden fietsers aan zo’n 2 ug/m3 fijn stof (PM2.5) extra blootgesteld door emissies van verkeer. Zo zie je in de binnensteden van Utrecht en Amersfoort duidelijk hogere concentraties dan op fietspaden door het buitengebied. Ook zijn provinciale wegen herkenbaar op de kaarten, met vaak hogere concentraties waar fietsers aan worden blootgesteld. Deze informatie kan helpen bij het bepalen van schonere fietsroutes.
Joost Wesseling, senior onderzoeker bij het RIVM en expert op het gebied van (lokale) luchtkwaliteit, is blij met de resultaten. "De fietsmetingen zijn echt een aanvulling op officiële metingen. En de mobiele metingen waren, op wat uitzonderingen na, verrassend betrouwbaar. De fietsmetingen laten mooi zien dat, als je maar genoeg meetresultaten hebt, ook goedkope fijnstofsensoren nuttige informatie kunnen leveren."
Inmiddels zijn er ook plannen om de temperatuurdata te analyseren, samen met het KNMI. Op deze manier hopen de onderzoekers nog meer inzicht te krijgen in de kwaliteit van de leefomgeving.
Lees meer over Project Snuffelfiets
De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.
Lees meer