Gezocht: burgerwetenschappers voor onderzoek naar gezonde leefomgeving

Gezocht: burgerwetenschappers voor onderzoek naar gezonde leefomgeving

25 januari 2024

De leefomgeving heeft invloed op onze gezondheid. Waar we wonen, wat we eten, hoeveel we bewegen, wat voor werk we doen en met wie we omgaan, al deze omgevingsfactoren spelen een rol. Maar hoe belangrijk zijn ze voor onze gezondheid en hoe hangen ze met elkaar samen? Dat is nog nauwelijks bekend. De Exposoom Panelstudie brengt dit in kaart via een grootschalig onderzoek in vijf Europese landen: Griekenland, Nederland, Polen, Spanje en Zwitserland.

We weten al veel uit eerder onderzoek, maar waar we veel minder over weten is de complexiteit.

“We weten al veel uit eerder onderzoek, bijvoorbeeld dat luchtverontreiniging en te veel lawaai niet goed zijn voor de gezondheid, maar bewegen en een groene omgeving wel”, vertelt Anke Huss, onderzoeker bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht (Institute for Risk Assessment Sciences) en coördinator van het Nederlandse deel van het onderzoek. “Waar we veel minder over weten, is de complexiteit. Als je alle omgevingsfactoren bij elkaar neemt, wat zijn dan de belangrijkste elementen voor de gezondheid? In hoeverre bepaalt de omgeving ons gedrag en in welke sociale context heb je welke blootstellingen? Om dit in kaart te brengen, doen we nu dit langdurige onderzoek.” 

Hoe werkt het?

Burgerwetenschappers gaan op twee manieren gegevens verzamelen. Via een app vullen zij een jaar lang korte vragenlijsten in. Met behulp van een aantal meetinstrumenten doen zij vervolgens twee weken lang een aantal metingen. Het onderzoeksteam noemt dat de meetweken. Voor het onderzoek is het belangrijk dat een aantal metingen in de twee daaropvolgende jaren worden herhaald. Met de bijdrage van de deelnemers brengt het onderzoeksteam de leefomgeving verder in kaart en helpen zij beleidsmakers, architecten en ingenieurs om een gezonde leefomgeving te ontwerpen.

Wie kan deelnemen?

In totaal kunnen zo’n vierduizend mensen meedoen, achthonderd per land. In Nederland zijn vorig jaar al honderden burgerwetenschappers van start gegaan. Het onderzoeksteam is nu op zoek naar nog eens 300 mensen die in Nederland wonen (18 jaar of ouder), die binnenkort van start willen gaan. Omdat deelnemers via een app korte vragenlijsten invullen, is het belangrijk dat zij beschikken over een Android telefoon met Android 12 of hoger of een iPhone met iOS versie 15.0 of hoger en dat zij toegang hebben tot internet.

Hoe kan ik me aanmelden? 

Geïnteresseerd om deel te nemen aan het onderzoek? Op de website van de Exposoom Panelstudie vind je meer informatie en kun je je via het inschrijfformulier aanmelden. Als je voldoet aan de criteria en alle informatie over de studie zorgvuldig hebt doorgelezen, vraagt het onderzoeksteam je het toestemmingsformulier te ondertekenen en een basisvragenlijst in te vullen. Zodra je dat hebt gedaan, ben je officieel deelnemer! Je kunt dan direct met de activiteiten in de app starten.

Binnen drie maanden ontvang je een uitnodiging om mee te doen aan de meetweken. Voor jouw deelname aan de meetweken ontvang je een cadeaukaart ter waarde van 25 euro.

 

 

Deel deze pagina:


Onafhankelijk en open platform

Onafhankelijk en open platform

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.

Lees meer
Volg ons op LinkedinVolg ons op YouTube
Partners