Nieuwe partner Heijmans heeft grote plannen met gezond stedelijk leven

Nieuwe partner Heijmans heeft grote plannen met gezond stedelijk leven

18 mei 2021

Op 30 april is Heijmans, als eerste bouwbedrijf, partner geworden van de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven (DKH GSL). Shahid Talib heeft als directeur Smart Cities grote plannen met de alliantie. Maar eerst, zo stelt hij, is het belangrijk om de samenwerking met elkaar op te bouwen.

Shahid, welkom bij de alliantie DKH GSL. Wat is jouw visie op gezond stedelijk leven?

“Dat iedereen er recht op heeft. Of je nu woont in een stad, een dorp of een vinexwijk, iedereen wil graag een gezonde leefomgeving. Wij maken ons daar bij Heijmans elke dag hard voor. Ons motto is niet voor niets dat we de makers van een gezonde leefomgeving zijn. We laten een gebied altijd beter achter dan dat we het aantroffen.”

Hoe werkt dat voor een bouwbedrijf als Heijmans?

“We zitten sinds een paar jaar in een transitie, waarbij we nog veel meer vanuit de behoeften van onze gebruikers denken. Dat is een flinke verschuiving. Je ziet vaak dat overheden of ontwikkelaars denken dat er een bepaald probleem is en dat vanuit een relatief smalle of conservatieve visie proberen op te lossen.

Bijvoorbeeld: mensen willen graag een auto voor de deur hebben en daar hebben wij een product voor: we leggen extra parkeerplaatsen aan. Terwijl het werkelijke vraagstuk is: mensen willen, als ze de deur uitlopen, direct mobiel zijn. Dat kan ook met een busverbinding voor de deur, een leenbakfiets, een gedeelde elektrische auto of een combinatie daarvan. Wanneer je dan op de plek van de eerder bedachte parkeerplaatsen een speeltuin plaatst met veel groen en sporttoestellen, heb je het beste van beide werelden. De bewoners zijn nog steeds mobiel, maar er is minder drukte, meer veiligheid, meer gelegenheid om te bewegen en minder CO2-uitstoot.”

Of je nu woont in een stad, een dorp of een vinexwijk, iedereen wil graag een gezonde leefomgeving.

Wat is ervoor nodig om op die manier te werken?

Dat je het denken vanuit je traditionele productaanbod loslaat en gaat kijken naar diensten waarbij soms ook technologie geraadpleegd wordt. Een mooi voorbeeld is Maanwijk, een nieuwe woonwijk die Heijmans in Leusden realiseert. In deze gemeente is vergrijzing een maatschappelijk issue. Het voorkomen van vereenzaming is dan ook één van de thema’s waar we mee aan de slag zijn gegaan.

In ons stedenbouwkundig plan creëren we zogenaamde hofjes, plekken waar mensen elkaar ontmoeten. Maar alleen het neerzetten van hofjes is niet genoeg. We moeten er ook voor zorgen dat mensen daar naartoe gaan. Daarom maken we groene looproutes, leggen we aantrekkelijke fietspaden aan en komt er een buurtschuur waar je spullen met elkaar kunt delen. Ook is er straks een mobiliteitshub waar voor alle bewoners pakketten worden afgeleverd. Daarnaast komt er een online sociaal platform dat mensen op een positieve manier stimuleert om een gemeenschap te vormen. Nodig je je buurman uit bij het uitlaten van de hond, dan krijg je punten die je bijvoorbeeld kunt inruilen om een leenfiets te gebruiken. Pas je op de kinderen van je buurtgenoten, dan wordt je gazon gemaaid.

Met data verbinden we mensen met elkaar en zo combineren we stedenbouw, architectuur, duurzaamheid èn technologie om communityvorming te stimuleren. Daarvoor werken we nauw samen met verschillende disciplines, waaronder wetenschappers, medici, het onderwijs, psychologen, maatschappelijk werkers, ecologen en dataspecialisten.”

Die gedachtegang past naadloos bij die van DKH GSL

“Dat klopt, wij zijn dan ook trots dat Heijmans als eerste bouwbedrijf is aangesloten. Wat ik uniek vind aan DKH GSL is de ‘multiple helix’ van aangesloten organisaties. Dus onderwijs, overheid, markt èn bewoners die hun krachten bundelen om echte maatschappelijke problemen op te lossen. We zijn maar een klein landje, het is zo zonde als we elke keer opnieuw het wiel uitvinden.”

Waar het in mijn ogen echt om gaat is dat we als alliantie geloof hebben in elkaar. In een goede samenwerking zorg je ervoor dat je samen in je aanpak slaagt, óók in tijden dat het wat minder gaat.

Hoe gaat de samenwerking tussen DKH GSL en Heijmans er volgens jou uitzien?

“In principe is elk gebied waarin wij werken als pilot beschikbaar voor DKH GSL. Het is niet mogelijk om op al onze projecten tegelijkertijd proeven te draaien. Maar als er een goed idee is, dat ook op andere plekken toepasbaar kan zijn, dan willen wij daar natuurlijk graag aan meewerken of over meedenken.

Heijmans heeft nu drie gevarieerde Gezond Wonen projecten, waarbij we de samenwerking met DKH GSL nauw kunnen opzoeken. In Maanwijk werken we bijvoorbeeld aan een optimale luchtkwaliteit, zowel binnenin de woningen als in de buitenlucht. Bij het verzamelen en analyseren van de data kunnen we de expertise vanuit DKH GSL goed gebruiken.

Ook bij een ander nieuwbouwproject van Heijmans, Park Vijfsluizen in Vlaardingen, kan ik mij mooie datagerelateerde proeven voorstellen. De nieuwbouwwijk is gelegen tussen een haven, een spoorbaan en een autosnelweg. Daar zijn dus nogal wat uitdagingen.

Er zijn zoveel waardevolle thema’s waar we samen naar kunnen kijken en van elkaar kunnen leren. Denk aan luchtkwaliteit, duurzaamheid, mobiliteit, veiligheid of sociale samenhang. Waar het in mijn ogen echt om gaat is dat we als alliantie in elkaar blijven geloven. In een goede samenwerking zorg je ervoor dat je samen in je aanpak slaagt, óók in tijden dat het wat minder gaat. En dat is iets dat moet groeien.” 

Op de hoogte blijven van projectupdates, webinars, evenementen, nieuwe partners en partnernieuws? Schrijf je in voor de DKH GSL nieuwsbrief.

 

 

Deel deze pagina:


Onafhankelijk en open platform

Onafhankelijk en open platform

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.

Lees meer
Volg ons op LinkedinVolg ons op YouTube
Partners