Kinderen doen deze zomer onderzoek naar luchtkwaliteit met Utrechtse wetenschappers

Kinderen doen deze zomer onderzoek naar luchtkwaliteit met Utrechtse wetenschappers

1 juli 2022

Nieuwsgierige kinderen die van onderzoeken houden, doen deze zomer samen met wetenschappers van de Universiteit Utrecht onderzoek in Utrecht. Tijdens Summerschool Junior gaan ze onder begeleiding van Roel Vermeulen en zijn team ook aan slag met het thema ‘luchtkwaliteit’.

Kinderen van de bovenbouw van de basisschool doen vier dagen lang onderzoek bij de Universiteit Utrecht. Onder begeleiding van studenten en wetenschappers maken ze kennis met wetenschap en gaan ze aan de slag met robots, liedjes, bruinvisstrandingen en luchtkwaliteit.

Kennismaking met wetenschap

Summerschool Junior is een unieke kans voor kinderen om aan het begin van de zomervakantie kennis te maken met wetenschap. Als de reguliere studenten op vakantie zijn, wordt Utrecht Science Park bezet door basisschoolleerlingen die zin hebben in een week lang onderzoek doen.

De kinderen gaan aan de slag bij verschillende faculteiten van de Universiteit Utrecht, waaronder Diergeneeskunde, Sociale Wetenschappen, Bètawetenschappen en Geowetenschappen. Hier zoeken zij antwoord op vragen als: Vele bruinvissen spoelen dood aan op de Nederlandse kust. Hoe kan dat? En waar zijn ze aan overleden? Hoe ziet het leven in de stad er over 100 jaar uit? Waar komt onze energie vandaan, en ons voedsel?

Roel Vermeulen en zijn team ontvangen de kinderen en laten hen kennismaken met de luchtkwaliteit in Utrecht. Want hoe schoon is de lucht eigenlijk waar zij doorheen fietsten? Of de lucht in de speeltuin of op het schoolplein? Ze onderzoeken de luchtkwaliteit met speciale apparatuur en bedenken manieren om de lucht nog schoner maken. 

Programma

 

Deel deze pagina:


Onafhankelijk en open platform

Onafhankelijk en open platform

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.

Lees meer
Volg ons op LinkedinVolg ons op YouTube
Partners