Kick-off Luchtclub Rotterdam

Kick-off Luchtclub Rotterdam

3 juli 2021

In april 2021 is de Luchtclub Rotterdam van start gegaan. Voor dit project meten inwoners van de stad met een sensor zelf fijnstofconcentraties in de lucht. Rotterdam heeft de afgelopen jaren al hard gewerkt aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad, maar het blijft belangrijk om bronnen van vervuiling in kaart te brengen. Dit Citizen Science project gaat daarbij helpen.

Fijnstofmetingen verdeeld over de stad

De sensoren worden verdeeld over de 14 stadsgebieden van Rotterdam. Dit zijn: Rotterdam Centrum, Charlois, Delfshaven, Feijenoord, Pernis, Hillegersberg-Schiebroek, Hoek van Holland, Hoogvliet, IJsselmonde, Kralingen-Crooswijk, Noord, Overschie, Prins Alexander en Rozenburg.

Leden van de Luchtclub gaan de komende twee jaar PM2,5 meten met de Sensirion SPS30 sensor. Per gebied komt er ook een ‘superunit’ te hangen. Deze meetkast bevat de Sensirion SPS30, een Nova Fitness SDS011 fijnstofmeter en een Alphasense sensor voor het meten van NO2. Leden van de Luchtclub mogen zelf bepalen op welke publieke locatie deze superunit geplaatst wordt.  

Delen van kennis en ervaring op het gebied van luchtkwaliteit

Naast het meten van de lokale luchtkwaliteit is het doel van de Luchtclub ook om kennis en ervaringen met elkaar te delen. De Luchtclub organiseert kennissessies waarin deelnemers meer kunnen leren over de werking van sensoren, de luchtkwaliteit, data en meten.  

Samenwerking

De Luchtclub is een samenwerking van verschillende partijen. Het sensornetwerk sluit aan op het officiële meetnetwerk van de gemeente, waarmee de DCMR Milieudienst Rijnmond al vijftig jaar de luchtkwaliteit meet. De sensormetingen zorgen voor een gedetailleerder beeld, en kun je bekijken op het Samen Meten dataportaal. De DCMR voert in samenwerking met het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  de uiteindelijke analyse van de data uit. Daarnaast zijn ook de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst  en het bedrijf SODAQ betrokken bij de Luchtclub.

Schone Lucht Akkoord

Op 13 januari 2020 ondertekende Rotterdam het Schone Lucht Akkoord (SLA), en sloot zich hiermee aan bij het Rijk en zo’n 80 andere provincies en gemeenten. Alle straten in Rotterdam voldoen inmiddels aan de Europese normen voor luchtkwaliteit, maar de ambitie is om uiterlijk 2025 te voldoen aan de strengere normen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

Meer informatie

 

Deel deze pagina:


Onafhankelijk en open platform

Onafhankelijk en open platform

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.

Lees meer
Volg ons op LinkedinVolg ons op YouTube
Partners