-->
16 juni 2025
Hoe maak je wijken die klaar zijn voor klimaatverandering? Die vol leven zitten en waar mensen gezond kunnen wonen? Die vragen houden steeds meer gemeenten bezig. In opdracht van het KIN (Klimaatonderzoek Initiatief Nederland) voeren DKH GSL partners Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht daarom in samenwerking met de Provincie Utrecht onderzoek uit naar toekomstbestendige wijken. De eerste bevindingen laten zien waar gemeenten tegenaan lopen en welke oplossingen kansrijk zijn.
Een gezonde wijk van de toekomst rust op drie pijlers: klimaatbestendigheid, biodiversiteit en gezondheid. Denk aan wijken die bestand zijn tegen hittegolven en wateroverlast, waar bijen en vogels zich thuis voelen, en waar mensen graag buiten zijn en bewegen. Het klinkt logisch, maar in de praktijk blijkt het lastig om deze drie thema's samen te brengen. Vooral de koppeling met gezondheid blijkt voor gemeenten een uitdaging.
De Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht voeren onderzoek uit naar de 'koppelkansen' tussen gezondheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Ze onderzoeken welke rapporten en instrumenten er al bestaan, en spreken vervolgens uitgebreid met gemeenten De Bilt, Woerden en Utrecht over hun ervaringen. Het onderzoek brengt zowel obstakels als veelbelovende oplossingen in kaart.
Een eerste belangrijke bevinding is dat er veel informatie is: er zijn tientallen rapporten, richtlijnen en tools over klimaatbestendige, biodiverse en gezonde wijken. Maar gemeentemedewerkers zien door de bomen het bos niet meer. Welke informatie is relevant voor hun specifieke situatie? De onderzoekers werken daarom aan een selectie van de beste bronnen, geordend op thema en fase. Van beleid tot uitvoering en monitoring - voor elke fase worden concrete handvatten verzameld.
De bevindingen worden deze zomer besproken met gemeenten uit de provincie Utrecht, en uiteindelijk gebundeld in een lessenbundel voor gemeenten en andere professionals die werken aan wijktransformaties. Deze lessenbundel verschijnt naar verwachting in september, en zal ook op deze website worden gepubliceerd.
Met vragen kan je terecht bij Merel Backx of Hanneke Posthumus
De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.
Lees meer