-->
30 juni 2023
De provincie Utrecht ondersteunt Utrechtse gemeenten bij de inbreng van ‘gezond & veilig’ in hun beleid- en gebiedsontwikkelingsprojecten. Een van de instrumenten die zij beschikbaar stelt, is de Gezonde Gebiedsontwikkeling (GGO) Digital Twin. Op 22 mei vond een eerste kennissessie plaats, waarbij de provincie Utrecht met verschillende partijen in gesprek ging over de inzet van de GGO Digital Twin.
De GGO Digital Twin is een planning support systeem om in een digitale 3D omgeving vraagstukken over gezondheid en veiligheid bij ruimtelijke ontwikkelingen inzichtelijk te maken. Je kunt dan denken aan het meten van geluidsoverlast, luchtkwaliteit en groen in de wijk. Het voordeel van dit systeem is dat het vroegtijdig inzicht geeft in het effect van gezonde keuzes. Het systeem is door de Provincie Utrecht ontwikkeld. in samenwerking met de gemeente Amersfoort, Urban Sync en Tygron, als onderdeel van de DKH GSL innovatielijn Digital Twin. De kernset indicatoren voor de gezonde leefomgeving is inmiddels beschikbaar voor externen in het Tygron platform. Deze handreiking wordt binnenkort online beschikbaar gesteld.
Tijdens de kennissessie kregen vijf Utrechtse gemeenten en de provincie Flevoland de mogelijkheid om de werking van het systeem te ervaren. Hierbij stonden hun eigen ontwikkelopgaven centraal. De DKH GSL partners bieden ook na deze kennissessie graag ondersteuning aan Utrechtse gemeenten bij het gebruik van deze tool. Zij gaan met elke deelnemer individueel in gesprek over de mogelijke inzet bij hun opgave. Daarnaast zijn de DKH GSL partners op zoek naar gebiedsontwikkelingen waar ze op verschillende gezondheidsthema’s de inzet van de GGO Digital Twin kunnen testen.
Wilt u aansluiten bij de volgende kennissessie of meer weten over de GGO Digital Twin? Neem dan contact op met Luc de Horde via luc.de.horde@provincie-utrecht.nl.
De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.
Lees meer