Terugblik DKH GSL Meet-Up

Terugblik DKH GSL Meet-Up

3 december 2024

Maandag 25 november kwam het netwerk van de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven (DKH GSL) bij elkaar voor de jaarlijkse Meet-Up. De aangesloten leden en partners zijn met een brede groep geïnteresseerden het gesprek aangegaan over de activiteiten van de DKH GSL en de bijdrage aan complexe vraagstukken over gezond stedelijk leven.

De middag werd geopend door gedeputeerde Rob van Muilekom (provincie Utrecht), die in zijn opening het belang van gezond stedelijk leven aanstipte in relatie tot de huidige brede maatschappelijke focus op de woningbouwopgave. Hoe zorgen we dat we niet (alleen) kwantitatief bijdragen aan de woningbouwopgave, maar ook kwalitatief een bijdrage leveren voor gezondere steden? Juist de DKH GSL kan hierin een sleutelrol vervullen.

Paneldiscussie

Na de opening nodigde moderator en wetenschappelijk directeur Roel Vermeulen (Universiteit Utrecht) het panel uit op het podium. Harwil de Jonge (Heijmans Vastgoed), Cyrille Krul (Hogeschool Utrecht) en Rick Meijer (gemeente Utrecht) gingen met Roel in gesprek over het belang van gezond stedelijk leven en de complexe vraagstukken die spelen voor bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheidsorganisaties. Het belang van het netwerk van de DKH GSL werd direct duidelijk toen vanuit de zaal verschillende interessante suggesties werden gedaan naar aanleiding van concrete vraagstukken. Dit past geheel in het beeld van het thema van de middag: samen zijn we de hub! Door samen te werken en elkaar actief op te zoeken kan de DKH GSL uitgroeien tot hét landelijke netwerk voor gezond stedelijk leven.

Deelsessies

In vier deelsessies werd dieper in gegaan op verschillende thema's:

  • In de deelsessie digital twin is op basis van drie richtingen, indicatoren als basis voor integrale afweging via digital twin, berekeningen vs. wijze van presenteren en dilemma’s en kansen in de samenwerking met digital twin, opgehaald welke vraagstukken er spelen. Deze vraagstukken zullen vervolgens worden behandeld tijdens de aankomende learning community bijeenkomsten.
  • Tijdens de sessie ‘gezonde gebiedsontwikkeling als het nieuwe normaal’ werd vooruitgeblikt naar 2100. De discussie leidde onder andere tot de vraag of we in 2100 een aandeel van de leefomgeving zouden moeten hebben in plaats van een woning.
  • Living labs: van mode naar meerwaarde. Juist door te leren in de gebieden waar specifieke concepten worden toegepast, kan je echt ontdekken welke interventies helpen. Er werd besproken wat een project een ‘living lab’ kan maken en de meerwaarde hiervan. Deze ligt onder andere in de samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven en het betrekken van de gebruikers/bewoners.
  • Een vierde groep ging ten slotte het gesprek aan over de ambitie om op te schalen naar een landelijk netwerk. Samen met de genodigden Loes van Wolferen (MooiNL), Daan Kerssemakers (namens JPO) en Renske van Tol (Ministerie van VWS) is de propositie voor opschaling verder aangescherpt.

Het programma eindigde met een plenaire terugkoppeling van drie scouts Marion de Haan (Urban Sync), Jeroen Koning (gemeente Utrecht) en Hanneke Kruize (Hogeschool Utrecht)) die samen met Roel Vermeulen de belangrijkste lessen van de middag hebben samengevat. Tijdens de afsluitende borrel werd nogmaals duidelijk hoeveel kansen er liggen als we met elkaar actief de samenwerking opzoeken. Want: samen zijn we de hub!

   

   

 

Deel deze pagina:


Onafhankelijk en open platform

Onafhankelijk en open platform

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.

Lees meer
Volg ons op LinkedinVolg ons op YouTube
Partners