-->
26 november 2021
De eerste grootschalige healthy urban neighborhood ter wereld komt daarmee definitief in Utrecht.
Het bestemmingsplan van de grootschalige gezonde gebiedsontwikkeling Cartesius Utrecht is officieel onherroepelijk. In Cartesius, naast station Zuilen, komen ruim 2800 woningen. Utrecht heeft hiermee een wereldprimeur. Niet eerder werd op deze schaal in een binnenstedelijk gebied een dergelijk statement gemaakt waarin alle aspecten van een lang gezond en gelukkig leven samenkomen. Een leefomgeving die bewoners en bezoekers in staat stelt om automatisch te doen wat goed is voor de mens en natuur.
Cartesius Utrecht: een vooruitstrevende levendige en gezonde stadswijk
Cartesius, geïnspireerd op de wetenschappelijke theorie van de Blue Zones, wordt een levendige, duurzame en gezonde stadswijk met parken, een basisschool, een sporthal, een supermarkt met een biologisch en gezond assortiment, horeca en ruimte voor cultuur. Onno Dwars, CEO Ballast Nedam Development: “Cartesius is een gezond en duurzaam statement van wereldformaat. Niet eerder hebben wij in een gebiedsontwikkeling zoveel impact kunnen maken als wij nu doen. We maken niet alleen het decor van het leven, we zorgen door onze holistische werkwijze voor een complete omgeving die gezond gedrag stimuleert”.
In en rondom Cartesius leven mensen op harmonieuze wijze met elkaar, met de stad en de natuur. Een plek om op te laden. Met het monumentale gebouw, bekend als het CAB, als tweede huiskamer en stralend middelpunt van de wijk. Er komt veel ruimte voor groen en er wordt volop ingezet op deelmobiliteit, wandelen en fietsen.
De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling) is trots op Cartesius: “In deze nieuwe stadswijk zullen we straks beleven wat Gezond Stedelijk Leven voor iedereen betekent. Hier zien we ook dat binnen de bestaande stad, en vlakbij een OV-knooppunt, een flink aantal woningen kunnen worden gebouwd, waarbij ook volop aandacht is voor een mooie en groene buitenruimte”.
Cartesius Utrecht: een gevarieerd woonprogramma
De gebiedsontwikkeling van Cartesius bestaat uit verschillende fases. Fase 2-6, met 2530 woningen, wordt ontwikkeld door Ballast Nedam Development en MRP. Samen met de 1e fase van 322 middenhuurwoningen van Keystone Vastgoed wordt een stadswijk ontwikkeld met in totaal 2852 woningen.
Bart Meijer, CEO MRP: “We kunnen nu echt gaan starten om deze nieuwe, gezonde stadswijk in Utrecht te realiseren. En dat is belangrijk om aan de grote vraag aan woningen te kunnen voldoen. Het wordt een plek waar bewoners zelf invloed hebben op hun leefomgeving. Er komt een goede mix aan verschillende woningtypen, waardoor iedereen in elke levensfase een geschikte woning kan vinden en binnen de wijk een wooncarrière kan maken”. In het plan is ook ruimte gemaakt voor veel variëteit en een groot aantal bijzondere doelgroepen waardoor er een inclusieve samenleving ontstaat. Er komen naast de middenhuurwoningen van fase 1, ook sociale huurwoningen, huurwoningen in de vrije sector en koopwoningen en koopappartementen.
Sebastiaan de Wilde, directeur Vastgoed NS: “NS heeft de afgelopen jaren als grondeigenaar samen met de gemeente Utrecht met plezier gewerkt aan deze mooie gebiedsontwikkeling. Nu geven wij graag het stokje door aan het consortium MRP en Ballast Nedam Development. Met het inzetten van onze gronden dragen wij als NS bij aan de grote duurzaamheids- en woningbouwopgave waar Nederland voor staat. Wij hebben er alle vertrouwen in dat deze partijen een heel bijzondere woonwijk realiseren. NS zal tot het einde betrokken blijven en de gronden gefaseerd leveren”.
MRP en Ballast Nedam Development ontwikkelen en bouwen volgens de laatste inzichten op het gebied van gezondheid, duurzaamheid, ecologie en circulariteit. Nu het bestemmingsplan onherroepelijk is, kan de bouw volgend jaar van start gaan. Het duurt ongeveer zes jaar totdat de allerlaatste woningen opgeleverd worden.
Impressie van de gezonde wijk Cartesius
De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.
Lees meer