18 GLOBE scholen meten fijnstof met snuffelfiets

18 GLOBE scholen meten fijnstof met snuffelfiets

25 augustus 2022

Achttien scholen in de provincie Utrecht en provincie Noord-Holland gaan dit schooljaar aan de slag met nieuwe snuffelfietssensoren. Door deze op hun fiets vast te maken, kunnen leerlingen van hun volledige fietsroute de luchtkwaliteit in kaart brengen. De scholen ontvangen daarnaast begeleiding van onder andere GLOBE Nederland en het RIVM.

De scholen zijn geselecteerd op basis van de motivatie die ze hadden ingediend om te kunnen participeren in het project. Het project vindt vanaf begin schooljaar 2022/2023 plaats in 2 provincies. GLOBE Nederland hoopt dit snel op te schalen naar het hele land. 

Hypermoderne sensor

In de provincie Utrecht hebben vier scholen de afgelopen 2 jaar proefgedraaid met een bètamodel van de Snuffelfiets. In het nieuwe schooljaar gaan de scholen werken met het nieuwe model, de Sodaq AIR. Dit nieuwe model kan niet alleen 'mobiel' aan de fiets, maar ook “stationair” gebruikt worden. Door het op een vaste plaats aan de school te bevestigen, wordt het hele jaar door de luchtkwaliteit gemonitord. In onderstaande video laten leerlingen zien hoe ze werken met het oude model van de Snuffelfiets.

Lees meer

 

Deel deze pagina:


Onafhankelijk en open platform

Onafhankelijk en open platform

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.

Lees meer
Volg ons op LinkedinVolg ons op YouTube
Partners