Ethiek en Digitalisering

Ethiek en Digitalisering

Utrecht Data School, Universiteit Utrecht

Technologie en data veranderen alles om ons heen. Ook binnen de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven zijn de kansen en valkuilen merkbaar die technologische ontwikkelingen en datagestuurde oplossingen met zich meebrengen.

 

DEDA

Hoe kun je op een verantwoorde manier omgaan met deze ontwikkelingen? Hoe kun je meegaan met de tijd en gebruikmaken van innovatieve oplossingen, terwijl je wel de waarden waarborgt waar je als organisatie voor staat? Dat is waar Utrecht Data School, Universiteit Utrecht studenten en professionals mee wil helpen. Ze onderzoeken ‘big data’ in opdracht van bedrijven, non-profit organisaties en overheden. In 2016 ontwikkelden ze ‘De Ethische Data Assistent’ (DEDA): een tool die door (overheids)organisaties gebruikt kan worden om een ethisch impact assessment te doen op een specifiek dataproject. Ze hebben sinds 2016 al meer dan 80 workshops gefaciliteerd met DEDA bij meer dan 30 organisaties, waaronder veel gemeenten en ministeries.

De casus doorlopen was erg verhelderend en leidde tot een goed denkproces. Lekker concreet en praktisch. DEDA is een nuttig middel om met elkaar in gesprek te gaan.”
- Een programmamanager databewustwording over de cursus

Speciaal voor professionals ontwikkelde Utrecht Data School de laagdrempelige training ‘Verantwoorde Datapraktijken’ die zich bezighoudt met de basis van technologische ontwikkelingen, data en ethiek. Deze online cursus wordt meerdere keren per jaar georganiseerd en de eerst volgende start 6 oktober. Het betreft een cursus van twee online bijeenkomsten waarbij je meer te weten krijgt over DEDA, ethische knelpunten en publieke waarden in datapraktijken. Dit vindt plaats in de vorm van workshops, webinars en gestructureerde discussies. In-company en op maat versies van deze training zijn ook mogelijk. Neem daarvoor contact op met de coördinator, Iris Muis.

Naast de training ‘Verantwoorde Datapraktijken’ biedt Utrecht Data School nog veel meer trainingen en workshops over digitalisering en datawerkplaatsen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ‘De Ethische Data Assistent’ (DEDA), maar ook van De Data Ethics Awareness Test’ (DEAT), een survey waarmee de morele gevoeligheid ten opzichte van data praktijken binnen een organisatie gemeten kan worden. Ook co-development van onderzoek om digitalisering een plek te geven komt aan bod.

Meer informatie over ‘Verantwoorde Datapraktijken’    Meer informatie over Utrecht Data School

 

Deel deze pagina:


Onafhankelijk en open platform

Onafhankelijk en open platform

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.

Lees meer
Volg ons op LinkedinVolg ons op YouTube
Partners