Sociale cohesie in De Hooge Riet

Sociale cohesie in De Hooge Riet

Transformatie van De Hooge Riet in Ermelo

In Ermelo heeft bouwbedrijf Heijmans De Hooge Riet een nieuwe bestemming gegeven. Dit gebouw, dat in 1939 werd opgericht als sanatorium, maakt deel uit van Landgoed Veldwijk en stond de laatste jaren leeg. In het kader van herontwikkeling heeft Heijmans het gebied vernieuwd door zowel nieuwe woningen te bouwen als het historische sanatorium te renoveren en te transformeren. Met deze combinatie wordt het gebied geschikt gemaakt voor moderne woondoeleinden, terwijl de historische waarde behouden blijft.

Creëren van een sociale gemeenschap

Om onderlinge verbondenheid tussen bewoners te stimuleren, heeft Heijmans geïnvesteerd in de inrichting van een gedeelde buitenruimte en het aanstellen van een buurtcoach. Deze maatregelen zijn erop gericht bewoners met elkaar in contact te brengen en sociale interactie te bevorderen. Het uiteindelijke doel is een woonomgeving te creëren waarin mensen zich thuis voelen en zich vrij voelen om bij elkaar aan te kloppen indien nodig, zodat een sterke sociale cohesie ontstaat.

Onderzoek naar sociale cohesie

De Universiteit Utrecht onderzoekt, in opdracht van Heijmans, of de bewoners van De Hooge Riet elkaar daadwerkelijk ontmoeten en of dit leidt tot de gewenste mate van sociale cohesie. Voor dit onderzoek voert de universiteit twee metingen uit: één vlak na de verhuizing en één een jaar later. Op deze manier wordt inzicht verkregen in hoe sociale samenhang groeit naarmate de bewoners langer in de wijk wonen. Zo wordt duidelijk of de opgezette initiatieven bijdragen aan het gevoel van betrokkenheid en verbondenheid in de gemeenschap.

 

Deel deze pagina:


Onafhankelijk en open platform

Onafhankelijk en open platform

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.

Lees meer
Volg ons op LinkedinVolg ons op YouTube
Partners