Impact stedelijke ontwerp Cartesius

Impact stedelijke ontwerp Cartesius

Projectcoördinatoren: RIVM, Hogeschool van Utrecht, Universiteit Utrecht en Mecanoo

Cartesius, een voormalig bedrijventerrein van de NS, dat ingeklemd ligt tussen de Cartesiusweg en de sporen naar Amsterdam en Den Haag/Rotterdamis een van de grootste en laatste herontwikkelingslocaties in het centrum van Utrecht. Het monumentale CAB gebouw uit 1949 herinnert nog aan die tijd. 

Architectenbureau Mecanoo, partner van de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven (DKH GSL), is met het plan ‘Blue District’ verantwoordelijk voor de ontwerpfase van dit nieuwe stedelijke gebied. Op de locatie komen 2.600 woningen, een groot centraal park, een school, een supermarkt, horeca en diverse andere voorzieningen. Het masterplan belooft dat inwoners van de wijk langer in goede gezondheid zullen blijven leven.   

De vraag is echter hoe je de impact van stedelijke ontwerpen op de kwaliteit van de leefomgeving kunt meten en evalueren. Dit vraagstuk pakken we op met de ontwikkelaars Ballast Nedam en MRP en diverse experts uit de partnerorganisaties van DKH GSL.  

Met als doel dat - te zijner tijd - de beoogde effecten op de leefomgeving van en met de bewoners gemonitord kan worden en de opgebouwde kennis en inzichten breder kunnen worden toegepast op andere gebiedsontwikkelingen. Toetsing van de huidig gekozen ontwerpprincipes en monitoren van deze ontwerpprincipes na de realisatie zijn hierbij essentieel.  

 

Deel deze pagina:


Onafhankelijk en open platform

Onafhankelijk en open platform

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.

Lees meer
Volg ons op LinkedinVolg ons op YouTube
Partners