Bouwen aan een gezonde gemeenschap

Bouwen aan een gezonde gemeenschap

Gezonde Sociale Structuren als Doel

Het project Bouwen aan een Gezonde Gemeenschap richt zich op het ontwikkelen van gezonde sociale structuren in nieuwbouwwijken. Hierin werken de gemeente Utrecht, GGDrU, UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht samen. ZonMw financiert het project, waarbij de Utrechtse nieuwbouwwijk Cartesius als testcase dient. Het onderzoek brengt in kaart wat de behoeften en wensen van bewoners zijn, hoe deze kunnen worden opgenomen in bestaande plannen en welke aanvullende interventies nodig zijn. Bij dit proces worden zowel sociale partners als bewoners actief betrokken.

Kennisdeling en Voortbouwen op Ervaring

De lessen en inzichten uit het project worden gedeeld via netwerken zoals DKH GSL en GGDrU, zodat deze ook toepasbaar zijn in andere wijken. Het project bouwt voort op kennis uit eerdere onderzoeken, uit het project Wij(k) Bouwen in de wijk Leeuwesteyn, Leidsche Rijn. Daarnaast sluit het aan bij het convenant Bouwen aan een Gezonde Wijk om de gezondheid van bewoners te verbeteren door interventies in de gebouwde omgeving, zorg en leefomgeving te optimaliseren.

Brede Samenwerking binnen het Convenant

Het project valt onder het bredere convenant Bouwen aan een Gezonde Wijk, waarin meerdere partijen samenwerken. De ondertekenaars van dit convenant zijn het Cartesius-consortium (Ballast Nedam Development en MRP), Gemeente Utrecht, NS Stations, UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, Woningcorporatie Portaal, Achmea Real Estate en CBRE Investment Management. Samen richten zij zich op het meten van interventies en stimuleren zij innovaties die bijdragen aan een gezondere leefomgeving.

 

Deel deze pagina:


Onafhankelijk en open platform

Onafhankelijk en open platform

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.

Lees meer
Volg ons op LinkedinVolg ons op YouTube
Partners