-->
Op 25 november 2024 vond de eerste bijeenkomst van de Learning Community Digital Twin van de DKH-GSL plaats. De learning community Digital Twin is een samenvoeging van de voormalig innovatielijn digital twin van de DKH GSL en de LearnDiTwin learning community van de Hogeschool Utrecht. De learning community is gericht op het samen optrekken in nieuwe kansrijke ontwikkelingen, trajecten/projecten starten, ontwikkelingen en kennisvragen delen en samen onderzoeken hoe het gebruik van digital twins verder doorontwikkeld kan worden. De groep bestond uit leden en partners van de DKH-GSL, aangevuld met geintereseerd die aanwezig waren bij de DKH GSL meet-up.
Na de introductie volgde een workshop waarin drie projecten werden gepitched. Aan de hand van de drie pitches is besproken welke vraagstukken spelen vanuit de verschillende organisaties. De volgende drie projecten zijn gepitched. Meer informatie over deze projecten is te vinden bij projecten ZOUT.
Tijdens de bijeenkomst werd opgemerkt dat het essentieel is om een duidelijke focus te hebben bij het begrip digital twin. Hierbij is het belangrijk om te specificeren over welk type digital twin we praten, en nadrukkelijk ook over welk type niet. Digital twins kunnen in de toekomst op diverse manieren worden ingezet. Een interessante mogelijkheid is om ze te gebruiken als een 'live' aansturingsmodel, waarmee realtime inzicht wordt geboden in wat er nu gebeurt. Dit zou bijvoorbeeld toegepast kunnen worden in de context van bouwhubs, materialenstromen of logistiek, waarbij directe sturing mogelijk wordt gemaakt op basis van actuele omstandigheden. Daarnaast is het cruciaal om te bepalen wanneer een digital twin daadwerkelijk meerwaarde biedt ten opzichte van traditionele modellering. Tot slot wordt voorgesteld om de geleerde lessen van andere communities te verzamelen, te delen en te verspreiden via de DKH GSL, zodat kennis toegankelijk wordt en breder kan worden toegepast.
De volgende vraagstukken zijn tijdens de workshop naar voren gekomen en zullen de basis vormen voor het jaarprogramma.
Op basis van de opgehaalde input wordt het jaarprogramma van 2025 bepaald. Dit zal een combinatie zijn van fysieke bijeenkomsten met digitale bijeenkomsten, bijvoorbeeld webinars. Daarnaast is ons aangeraden om aan te sluiten bij bestaande initiatieven, bijvoorbeeld bij bijeenkomst georganiseerd door andere partijen.
De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.
Lees meer